Biografie

Opleiding
Geïnspireerd door haar grootvader begint de alt José Scholte haar studie zang aan het Conservatorium te Groningen.
Na het behalen van het  diploma Uitvoerend Musicus in 1991 besluit zij haar studie te vervolgen in Duitsland aan de Hochschule für Musik Detmold. Onder leiding van  Prof. M.C.Vogel specialiseert José zich in opera.
José volgt masterclasses bij Evelyn Lear, Udo Reinemann, Hartmut Haenchen, John Shirley Quirk en neemt zanglessen bij Aafje Heijnis en Jard van Nes.
In 1996 bereikt zij de finale tijdens de Erna Spoorenberg Vocalisten presentatie, een concours dat zich richt op veelbelovende jonge oratorium zangers.

Oratorium
Op oratorium gebied is zij nu een veelgevraagd soliste. Zij is regelmatig te horen in werken van Bach, Händel, Mozart, Rossini Brahms, Dvorak , Duruflé, Verdi en Britten,
In 2005 is zij medeoprichter van Het solistenkwartet, een goed op elkaar ingezongen vocaal kwartet wat zich specialiseert in het oratorium-repertoire.

Kamermuziek
Haar liefde voor kamermuziek is groot en resulteert in lied recitals met pianist Paolo Giacometti waaronder ook een optreden in het programma van Han Reiziger.
Met sopraan Clara de Vries vormt zij al jarenlang een duo waarmee zij uiteenlopende duet-programma’s brengt.
Samen met Irene Maessen, Bernard Loonen, Tom Sol en aan de piano Leo van Doeselaar vormt José een ensemble waarmee onder andere werken van Rossini worden uitgevoerd.
Met  organist Ton van Eck legt zij zich toe in het uitvoeren van werken voor zang en orgel. Daarnaast heeft José een prachtig oude muziek programma met Kees Hulsman en Krijn Koetsveld.

Opera & Festival
José heeft gastrollen vertolkt in diverse opera’s onder leiding van  dirigenten als Giuliano Carella, Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven, Hans Leenders en René Gullikers.
In 2005 werkt José mee als soliste aan het Diaghilev Festival  te Groningen in een werk van De Falla voor zang, orkest en ballet.

CD
In 1998 treedt zij op tijdens het Gergiev Festival Rotterdam. Naar aanleiding van dit festival verschijnt in 2000 een CD  met het werk Le Bal Masqué  van Francis Poulenc begeleid door het Rotterdams Ensemble Domestica.
In 2001 verschijnt de CD Memories gone by  met sopraan Clara de Vries, klarinet Henk de Graaf en piano Daniel Wayenberg.
In 2016 een CD met sopraan Irene Maessen en pianist Marcel Worms met liederen van Johanna Bordewijk Roepman.